top of page

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

DNA?! PKD?! HCM?!

"Elke verantwoorde fokker moet zijn katten laten testen op PKD en HCM", of nog "vooraleer je op dek gaat met je poezen, test ze en kijk na of de kater ook getest is". Dit waren zinnen die wij minstens 20 keer hebben gehoord van ervaren collega-fokkers. Maar wat is is PKD? Wat is HCM? En bovenal, hoe en waar moet ik mijn katten hierop laten testen?

PKD?

PKD staat voor Polycystic Kidney Disease. Het is een erfelijke probleem dat voorkomt bij katten. PKD veroorzaakt cysten in de niertjes van de kat. Het aantal cysten en de omvang ervan zal toenemen naarmate de kat ouder wordt. Je kan het ongeveer vergelijken met een ballon die langzaam maar zeker wordt opgeblazen en die het gezonde nierweefsel zal verdrukken zodat de nierfunctie vermindert. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden en kan de kat in kwestie sterven. Een kat die PKD heeft, kan niet genezen. De cysten kunnen niet worden weggenomen en zullen na verloop van tijd de volledige nierfunctie onherstelbaar beschadigen.

Aangezien het hier gaat om een erfelijke aandoening, is het dus voor fokkers belangrijk op voorhand te weten of hun kat al dan niet het afwijkend gen bezit. Als dit het geval is, mag niet gefokt worden met de kat om zo - hopelijk - ooit deze sluipende ziekte weg te bannen uit het ras.

PKD kan op twee manieren worden opgespoord. Ofwel door middel van een echo, ofwel door een DNA-test te laten uitvoeren. Een echo geeft pas een betrouwbaar resultaat vanaf de leeftijd van 6 maanden, maar hoe ouder de kat, hoe betrouwbaarder de test. Een DNA-test is uiterst betrouwbaar en het voordeel is dat dit maar één keer dient afgenomen te worden, ongeacht de leeftijd van de kat.

Wij hebben gebruik gemaakt van de diensten van Langford Veterinary Services. Dit laboratorium van de Universiteit van Bristol staat onder fokkers hoog aangeschreven. Ze sturen op eenvoudig verzoek testtubes op. Eventjes langs de binnenkant van de wang van onze schatjes schrapen en klaar. Ready and Send! Nog geen 7 dagen later, kreeg ik per mail de uitslag. Beide meiden waren vrij van PKD.

One down, One to go.

HCM?

HCM staat voor Hypertrofische Cardiomyopathie. HCM is, net zoals PKD, een erfelijke aandoening waarbij de hartspier zodanig verdikt dat het de functie van het hart aantast waardoor het hartje van de kat niet meer voldoende bloed doorheen het lichaam kan stuwen. Op die manier ontstaan bloedklonters in het hart. Deze ziekte leidt tot hartfalen. Jammer genoeg, kan de dierengeneeskunde een kat met HCM niet genezen. De prognose is dan ook nooit goed. Katten die geen symptomen vertonen, kunnen ongeveer vijf jaar overleven. Vanaf men symptomen vaststelt, wordt de levensduur veel korter.

Jammer genoeg is het voor het Brits Korthaar ras niet mogelijk om via een DNA-test de vaststelling van HCM te doen. Enkel een echo biedt in dit geval een oplossing. Hierdoor kan de dikte van de hartspier gemeten worden en kan ook de grootte van de linkerhelft van het hart worden nagekeken.

De enige preventie die dus momenteel aan de orde is, is katten waarbij HCM wordt vastgesteld, uit te sluiten van de fok.

Bij dierenartspraktijk Sirius hebben we onze twee lievelingen laten testen op HCM. Al waren ze wel even stressy, op een uurtje was het klusje geklaard. Ook kregen ze nog snel hun inenting en een bloedprikje voor te testen op FIV/FELV.

Kerngezond en een goed hartje, dat is wat de dierenarts zei.

Two down, zero to go.

Laat die eerste kittens maar gauw komen. Nu nog wachten tot de twee dames krols willen worden *zucht*.


SEARCH BY TAGS: 

Er zijn nog geen tags.
bottom of page